Kwiecień to najwyższy czas na przygotowanie ogródka na sezon grillowy. Zanim zabierzesz się do pracy, sprawdź stan posiadanego "parku maszynowego" od tego w jakim stanie są twoje nożyce, grabki szpadel itp. Zależeć będzie twój komfort i wydajność pracy. Ostrzymy, wymieniamy niezbyt pewnie trzymające się trzonki, oliwimy itd. Najpierw zagrab resztki jesiennych liści, psich kup i innych rewelacji które odsłonił nam topniejący śnieg. Po zagrabieniu, możesz przejść do sprawdzenia stanu swoich krzewów. Zacznij od tych wiecznie zielonych. Delikatnie odrywaj suche końcówki i listki przy okazji sprawdź czy krzaki nie są zamieszkiwane przez jakieś zimujące w nim zwierzęta. Pozbądź się niechcianych lokatorów i ich gniazd. Zadbaj również o inne krzewy, usuń dzikie czy nie potrzebne łodygi, i uschłe gałązki. Pora również na podcięcie wybujałych pędów pozostałych roślin ogrodowych. Uzbrojony w piłkę do drzewek i sekator przystąp do formowania kształtu twojego ogródkowego drzewostanu. Po obcięciu i zagrabieniu, za pomocą szlaucha opłucz dokładnie rośliny z nagromadzonego na nich kurzu. Po takim zabiegu rośliny odżyją i nabiorą rześkości. Na koniec uzupełnij glebę w składniki odżywcze i mikroelementy używając jednej z gotowych ogrodowych mieszanek, dostępnych w wielu sieciach handlowych.